Saturday, 25 March 2017

orang PUASA jadi KURUS , kita PUASA jadi GEMOK ataupun tak kurus kurus !!

Rupanya selepas TERAWIH makan MOREH dan BERSAHUR dgn KARBOHIDRAT amat MERBAHAYA !!
 lagipun semasa berbuka dah hentam macam macam jenis MENU , termasuklah AIS MANIS dan berGORENG serta  berLEMAK !!

Ketahui Tentang "Visceral Fat "
Picture source from Google
Pernah tak dengar terms "visceral fats" atau dalam bahasa Melayu "lemak viseral". Dahulu saya tidak punya idea apa itu lemak viseral. Apa yang saya tahu lemak viseral itu amat berbahaya. Di sini saya ingin berkongsi beberapa info tentang "lemak viseral".

Dalam badan kita terdapat 2 jenis lemak - lemak pada kulit (cutaneous fat) dan lemak di sekitar perut dan organ dalaman (lemak viseral/visceral fats/abdominal fats). 

Kita memerlukan sedikit kuantiti lemak dalam badan kita untuk memelihara suhu badan dan organ kita, tetapi lemak yang berlebihan boleh mendedahkan kita kepada risiko penyakit tidak berjangkit seperti kencing manis (diabetis malitus), darah tinggi (hypertension), angin ahmar (stroke) seterusnya kegagalan fungsi organ dalaman lain seperti hati dan buah pinggang. 

Obesiti bukan sahaja diukur daripada kadar berat badan yang berlebihan, tetapi lebih mudah jika saya terjemahkan obesiti itu adalah "masalah lemak yang berlebihan di dalam badan".

Picture source from Google

Mengapa Lemak Viseral sangat berbahaya?
Lemak viseral ini akan dicernakan oleh hati dan ditukar kepada kolestrol. Kolestrol tidak boleh diserap dalam darah tetapi akan dibawa ke seluruh badan oleh lipoprotein dalam saluran darah. 


Terdapat 2 jenis lipoprotein - low density lipoprotein (LDL atau dikenali sebagai kolestrol tidak baik) dan high density lipoprotein (HDL atau dikenali sebagai kolestrol baik). 


Kandungan HDL yang tinggi dalam darah dapat melindungi kita daripada risiko penyakit jantung. Tetapi kadar LDL yang tinggi dalam darah akan menyebabkan saluran darah kita menjadi sempit.


 Selepas beberapa tahun (mungkin 10-20-30 tahun), saluran darah kita akan semakin menyempit menyebabkan darah kita sukar untuk mengalir melalui arteri. Akibatnya, plaque akan terpecah dan membentuk darah beku. Darah beku (blood clots) sangat berbahaya kerana ia boleh menyumbat aliran darah kepada organ2 penting dalam badan.


 Sebagai contoh, jika aliran darah kepada jantung tersumbat menyebabkan kita mendapat serangan jantung (heart attack) dan jika aliran darah ke otak tersumbat kemungkinan besar kita akan diserang angin ahmar (strok).

Secara ringkasnya, semakin tinggi kandungan lemak viseral dalam badan kita, semakin tinggi kandungan LDL atau kolestrol tidak baik dalam saluran darah kita, oleh itu meninggikan risiko kita kepada penyakit jantung dan strok. Selain itu, kandungan lemak viseral yang tinggi berserta dengan diabetis peringkat ke-2 akan meningkatkan risiko penyakit jantung.

VISCERAL FAT 

jom kita KIRA VISCERAL FAT !

4 comments:

  1. Sebelum ni info macam ni tim baca sekadar baca. Tak hadam. Bila Dah baca., takut nya dengan ancaman penyakit yang bermula dengan makanan. Allah. Allah. InsyaALLAH Lepas ni memang nak kena jaga kesihatan diri & keluarga. >wellness set menang terbaik untuk tim sekeluarga 😉<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Selama ni ingat kurus dah ok. Rupanya banyak lemak kat dalam yg tak tau...

      Dulu tak amik tau pasal kesihatan diri sebab ingat kurus xde penyakit. Bila mngandung n badan naik mendadak, baru gelabah

      Delete
  2. Visceral fat saya 3 hingga 4 hari tu. Moga puasa ni menurunkan lg atau mantain. Jangan lerrr naikkk. Hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...