Monday, 19 December 2016

cara kira visceral fat


Bagaimana Lemak Viseral boleh bertambah?
Asa beberapa FAKTOR bertambahnya VISCERAL FAT...
1. sebab keturunan
2. perubahan hormon
3. pertambahan usia

Bagaimana mengetahui sama ada tahap lemak viseral seseorang itu memberikan risiko kesihatan yang tinggi atau tidak?
Terdapat beberapa cara untuk mengetahui kadar lemak viseral yang terdapat di dalam badan kita, antaranya:-

1. Pengiraan Indeks Berat Badan (BMI)
menggunakan formula BMI=berat(kg)/tinggi kuasa dua (m2)

    BMI = kurang daripada 18.5
    BMI = 18.5-24.9 normal
    BMI = 25 - 29.9 lebih berat badan (overweight)
    BMI = lebih daripada 30 (obese)

2. Pengiraan nibah pinggang-pinggul (waist to hip ratio)
dimulakan dengan mengukur ukur lilit pinggul, pita pengukur haruslah melilit bahagian paling lebar pada pinggul. Kemudian ukur pula ukuran lilit bahagian paling kecil pada pinggang, biasanya atas sedikit daripada pusat.

Buat pengiraan dengan menggunakan formula, Nisbah Pinggang - Pinggul = ukuran pinggang (cm) / ukuran pinggul (cm).

Nisbah pinggang-pinggul (NPP) yang sihat ialah 0.8 dan ke bawah untuk perempuan dan 1.0 dan ke bawah untuk lelaki. Kalau NPP melebihi kadar yang sepatutnya bererti lemak viseral kita adalah tinggi dan kita mendedahkan diri kita kepada risiko penyakit tak berjangkit!

 Menurut kajian, seseorang yang mempunyai bentuk badan seperti buah epal - yang memiliki bilangan lemak yang tinggi di kawasan tengah - mempunyai risiko kesihatan yang lebih tinggi berbanding seseorang yang mempunyai bentuk badan seperti buah pir.

Wednesday, 14 December 2016

visceral fat. SEBAB TU SAYA SYUKUR sangat sebab dapat ikuti DETOX by SHAKLEE



APA ITU % LEMAK BADAN DAN VISCERAL FAT (FAT)?

Mempunyai % lemak badan atau Visceral Fat (VFA) yang tinggi meningkatkan risiko anda terhadap penyakit moden seperti penyakit jantung (strok, serangan jantung, arrithmia dan kegagalan jantung ), penyakit sendi, cholelithiasis, masalah kesuburan, penyakit diabetes tipe 2 dan juga penyakit kanser.
 Sebelum tu kita tengok dulu secara umum benda PENTING ni..
Ciri - ciri orang mempunyai LEMAK BADAN yang tinggi :

    1)Biasa mempunyai berat badan yang tinggi atau normal.
    2)Mempunya lemak dalam darah (kolesterol atau trigliserida yang tinggi).
    3)Mempunyai lemak dalam badan (biasa tidak kelihatan dengan mata kasar- hidden fats).
    4)Darah kental.
 
   Memiliki  LEMAK  yang sudah lama dan keras di dalam badan ( lemak yang biasa kelihatan (non
     hidden fats) dan tidak kelihatan (hidden fats) dengan mata kasar.
    Biasa terbentuk di bahagian abdomen.
    Lemak yang biasanya menyebabkan masalah kesihatan seperti penyempitan pembuluh darah
   (hidden fats), lemak membalut hati (fatty liver) dan lemak membalut usus dan organ-organ yang
    lain.


VFA atau lebih dikenali sebabagi Visceral Fat Analysis:


Pernah tak dengar terms "visceral fats" atau dalam bahasa Melayu "lemak viseral".

Dalam badan kita terdapat 2 jenis lemak - lemak pada kulit (cutaneous fat) dan lemak di sekitar perut dan organ dalaman (lemak viseral/visceral fats/abdominal fats).

    VISCERAL FAT  boleh  menyebabkan masalah kesihatan seperti penyempitan pembuluh darah,
    Dalam erti kata lain ia adalah  :
   (hidden fats), lemak yang membalut hati (fatty liver) dan lemak yang membalut usus dan organ
    organ yang tak dapat dilihat dgn MATA KASAR.

. Kita memerlukan sedikit kuantiti lemak dalam badan kita untuk memelihara suhu badan dan organ kita, tetapi lemak yang berlebihan boleh mendedahkan kita kepada risiko penyakit tidak berjangkit seperti kencing manis (diabetis malitus), darah tinggi (hypertension), angin ahmar (stroke) seterusnya kegagalan fungsi organ dalaman lain seperti hati dan buah pinggang.

Obesiti bukan sahaja diukur daripada kadar berat badan yang berlebihan, tetapi lebih mudah jika saya terjemahkan obesiti itu adalah "masalah lemak yang berlebihan di dalam badan".

Mengapa Lemak Viseral sangat berbahaya?

Lemak viseral ini akan dicernakan oleh hati dan ditukar kepada kolestrol. Kolestrol tidak boleh diserap dalam darah tetapi akan dibawa ke seluruh badan oleh lipoprotein dalam saluran darah.

Terdapat 2 jenis lipoprotein - low density lipoprotein (LDL atau dikenali sebagai kolestrol tidak baik) dan high density lipoprotein (HDL atau dikenali sebagai kolestrol baik).

Kandungan HDL yang tinggi dalam darah dapat melindungi kita daripada risiko penyakit jantung. Tetapi kadar LDL yang tinggi dalam darah akan menyebabkan saluran darah kita menjadi sempit.

 Selepas beberapa tahun (mungkin 10-20-30 tahun), saluran darah kita akan semakin menyempit menyebabkan darah kita sukar untuk mengalir melalui arteri. Akibatnya, plaque akan terpecah dan membentuk darah beku. Darah beku (blood clots) sangat berbahaya kerana ia boleh menyumbat aliran darah kepada organ2 penting dalam badan.

 Sebagai contoh, jika aliran darah kepada jantung tersumbat menyebabkan kita mendapat serangan jantung (heart attack) dan jika aliran darah ke otak tersumbat kemungkinan besar kita akan diserang angin ahmar (strok).

Secara ringkasnya, semakin tinggi kandungan lemak viseral dalam badan kita, semakin tinggi kandungan LDL atau kolestrol tidak baik dalam saluran darah kita, oleh itu meninggikan risiko kita kepada penyakit jantung dan strok. Selain itu, kandungan lemak viseral yang tinggi berserta dengan diabetis peringkat ke-2 akan meningkatkan risiko penyakit jantung.

Tuesday, 13 December 2016

OTOT yg menyebabkan timbangan TUBUH saya tidak mahu turun walaupun BAJU KAIN LONGGAR.

Otot merupakan suatu jaringan yang ada di dalam tubuh manusia. Otot merupakan ALAT GERAK AKTIF yang berfungsi menggerakkan anggota badan mansia. Ada dua cara  otot bekerja ; memendek dan memanjang

Secaara umum, otot pada manusia memiliki 3 fungsi utama, iaitu:

  • Menjalankan sekaligus melaksanakan tugas tubuh seperti berjalan berlari, bercakap, memukul  lain sebagainya.
  • Menggerakkan jantung karena manusia pasti terhenti hayatnya jika jantung berhenti berdegup.
  • Mengalirkan darah, kerana darah sangat PENTING mengangkut NUTREIN dan OKSIGEN untuk disebarkan ke seluruh tubuh.
Otot manusia memiliki ciri-ciri sebagai berikut:

  • Memiliki kemampuan untuk memendek.
  • Memiliki kemampuan untuk memanjang .
  • Memiliki kemampuan untuk kembali ke bentuknya yang semula setelah MEMENDEK dan MEMANJANG .
  Berdasarkan  prinsip kerjanya, otot pada manusia terbagi atas 3 macam, yaitu otot lurik, otot polos, dan otot jantung. Berikut adalah fungsi otot lurik, polos dan jantung :

1. Otot Rangka (Lurik)
Otot lurik merupakan jenis otot yang menempel pada rangka manusia. Fungsi dari otot lurik adalah untuk membantu proses pergerakan organ. Otot lurik bekerja di bawah kesadaran manusia (volunter). Otot lurik juga sering disebut dengan OTOT RANGKA karena letaknya yang menempel pada rangka manusia.Ia mudah mengalami KELETIHAN kerana terlibat dgn PERGERAKAN ORGAN manusia.

bentuknya PANJANG dan memiliki banyak INTI SEL
    2. Otot Polos
    Otot polos merupakan jenis otot yang bekerja tanpa kesedaran manusia. Kerjanya dipengaruhi oleh sistem saraf bawah sedar . Otot polos terbentuk oleh sel-sel yang bentuknya seperti gelondong di mana kedua ujungnya memiliki bentuk yang runcing. Otot polos memiliki satu inti sel.  Fungsi dari otot polos berdasarkan kedudukan masing-masing adalah:

    1. Otot polos yang berada di dalam rahim akan membantu proses kelahiran bayi dengan menolak keluar bayi dari rahim.
    2. Otot polos yang berada di buah pinggang akan mengeluarkan urin dari tubuh
    3. Dalam pembuluh darah, otot polos akan membantu menentukan aliran darah di dalam arteri
    4. Di dalam saluran pencernaan, otot polos membantu proses perpindahan makanan
    5. Di  kawasan mata manusia, otot polos membantu proses   penglihatan.
    6. Dalam pembuluh darah arteri, otot polos membantu mempertahankan diameter pembuluh arteri
    7. Pada paru-paru, otot polos membantu mengatur aliran udara .
    8. Disaat berlakunya  ejakulasi, otot polos akan mencegah pria untuk buang air kecil.
    9. Pada arteri , otot polos membantu mengatur tekanan darah.
     3.Otot jantung
    1.    Otot jantung adalah otot yang hanya terletak di organ jantung manusia. Sama seperti otot polos, otot ini memiliki sebuah inti sel serta bekerja secara lambat, tidak mudah lelah, dan dibawah sedar. Cuma Bezanya, aotot jantung adalah berlurik-lurik dan memiliki serabut otot yang beraturan.
    Jadi bila anda rajin BERSENAM, semua OTOT akan berada dlm keadaan yg baik dan berkualiti. Semua selulit yg tidak perlu akan bertukar kepada OTOT dan berat badan akan mencatat peningkatan .Jangan risau anda terus cantik lansing dan isi tubuh akan bertambah PEJAL .

    how to be a LEADER dah ada DEGREE FIQH , DIPLOMA TAHFIZ napa nak jadi LEADER plak lagi..



    Assalamualaikum..

     Apakhabar semua..macam biasa saya nak share sikit pengalaman berharga saya

    dulu..
    saya pernah kena sakit SEJUK SEJUK TULANG, LENGUH sendi sampai rasa nak patah semua part part SENDI, malam malam TAK TDO, siang kena KERJA,..
    KEPALA mcm nak PECAH simptom RESDUNG,
    Petang petang letih mcm KAIN BURUK..
    BERDIRI lama pun menggigil nak pitam..
    dah la tu SAKIT TULANG BELAKANG tak sembuh sembuh sbb saya pernah JATUH teruk.
    saya terpaksa kumpul duit nak cari PAKAR
    sebab banyak sangat MASAALAH KESIHATAN.

    alaaa penjawat awam dg 41 dgn 5 anak berapa sgt la gaji saya masa tu kaan
    kalau saya bergantung pada UBAT HOSPITAL agak agak dlm masa 4 tahun apa yg akan jadi pada saya..??
    kita tak dpt nk elak dgn HOSPITAL, tapi kalau boleh tak mau la bergantung pd UBAT SEUMUR HIDUP kaan ?
    Sekarang ,saya dah boleh kurangkan SET SET SHAKLEE yang saya ambik masa mula mula dulu sbb dah byk PERUBAHAN kesihatan saya.
    Sikit demi sikit saya mkn SHAKLEE dan
    saya dapatkan GUIDE yg betul dari upline...
    dah tahun keempat saya bersama SHAKLEE..
    semua MASAA'LAH KESIHATAN saya setel 90%
    saya tak ada sebab yg terdesak utk buat MRI, cek darah, atau SCAN sana sini ..mcm saya tengah SAKIT TERUK dulu..

    so ..Alhamdulillah saya dah KAYA dgn NIKMAT SIHAT.
    Tapi jgn plak anda sangka saya punya GROUP dipenuhi oleh SID shaklee yg SAKIT SAKIT semuanya..
    ha ah..saya adalah seorg insan KUAT yg DIUJI dgn SAKIT dan sekarang menjadi LEADER kepada SID SHAKLEE dan downline downline yg SIHAT BUGAR semuanya..
    downline downline dan leader saya tak ada sejarah sakit SEHEBAT saya..
    TESTIMONI TESTIMONI saya adalah diri saya sendiri dan casteme casteme yg bukan buat bisnes .
    sekarang saya dah faham dgn ilmu PENGALAMAN diri sendiri..
    "kita hanya boleh UBAH DUNIA ini kalau kita BERJAYA UBAH DIRI KITA terlebih dahulu."
    hingga jumpa lagi...

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...