Inilah masakan peberet kami masa di pondok PAK YA dulu..
nikmatnya tak terkata kalau boleh makan cenggini...!!!

rupa rupanya putih telur dan masakan pedas berasaskan bawang putih adalah AGEN PEMBAKAR LEMAK !!
Eh napa saya tak kurus pun.. masa tingkatan 5 badan mcm ditiup tiup...Rupanya masak sambal telur hentam sekali KUNING TELUR... heh heh.. sampai kiamat pun susah nak kurus ....
1. PUTIH TELUR
Sumber protein paling baik. Protein yang ada di dalam putih telur membantu untuk proses membakar lemak. Jangan kerap sangat memakan kuning telur kerana ia mengandungi kandungan kolesterol yang agak TINGGI !! .
2. LADA atau CIL API
Orang Malaysia mmg suka yang pedas pedas !!. tapi jangan berlebihan nanti sembelit pulak.Kandungan vitamin A, C, serat, kalsium dan fosforus dlm cili dapat membantu untuk meningkatkan lagi metabolisme badan dan secara tidak langsung ia akan turut membakar LEMAK.Teringat adik saya NAJIHAH... suka masak pedas pedas. Ayah kami sampai risau " boleh kena buasir aku cenggini,, hi hi......
Tapi nak wat canerr.. kalau tak pedas, tekak tak jalan aaa...
3. ANGGUR
Buah ini bukan sahaja sumber vitamin C, tetapi mengandungi ‘pektin’. Ia membantu menurunkan tahap kolesterol .Anggur MUSCADINE sangat BAGUS. Ia oleh didapati dlm VIVIX SHAKLEE.Cer tengok beza MUSCADINE dgn ANGGUR biasa !!
4. Masakan berasaskan bawang putih dan merah
mengandungi anti bakteria dan mineral seperti sulfur yang membantu untuk membakar lemak. Sangat berfungsi untuk melancarkan lagi sistem penghadaman serta meningkatkan metabolisme tubuh seseorang.
5. TEH HIJAU
Pengambilan teh hijau secara kerap dapat membantu meningkatkan tahap metabolisme seseorang dan seterusnya membantu membakar kalori dengan lebih banyak. Amalan minum teh hijau terbukti membantu sepertimana diamalkan oleh orang Cina sejak ratusan tahun dahulu.
SHAKLEE menawarkan ENERGY TEA mix dlm CINCH Inch Loss Program. Ia sangat membantu utk meningkatkan METABOLISMA dan mengekalkan KESEGARAN badan semasa berdiet atau tidak. Juga sering diminum utk hilangkan MENGANTUK.
No comments:
Post a Comment