CHEF dah siap....
Hari ini saya masak kari. Orang kedah panggil gulai..gulai ikan kembung. Orang kedah panggil ikan temenung....Tapi selama hidup ni.. tak lah pula saya termenung bila abis makan gulai ni...mengantuk ada la.. tak tumbuk sambal belacan pun.. pakai cicah air asam ja...ikan gelma masin dah lama tak makan.. ada kut sebulan.. suami saya jaga tak mau bagi darah naik katanya... ulam yang ada dlm pic ni adalah timun dan pucuk mengkudu....alahai tak kuasa nk telan pucuk mengkudu,, pahit... tapi feberet suami saya...timun saya suka...rasa aman makan timun.. sejukkk....
Bertuah kita bumi malaysia banyaaakkkk ulam ulamaaan...dan juga buah buahaaann
*KELEBIHAN TIMUN
- mineral, kalsium, fosforus, zat besi dan Vitamin C
- menyejukkan badan
- mengekalkan kandungan alkali dalam darah kita
- merawat masalah kekerapan buang air kecil dengan menggunakan cecair daripada bijinya
- mengatasi masalah bau badan.
- Caranya ialah ;ambil sebiji timun muda dan kupas kulitnya. Cuci dan gosokkan pada bahagian badan terutamanya bawah lengan.
- dapat mengurangkan asid yang boleh menyebabkan masaalah gout, reumatik dan arthritis dengan melazimi jus lobak merah dan daun saderi bersama timun
- merawat kudis dengan menggunakan perahan timun yang dicampur dengan jus lobak dan salad.
- mengatasi masalah panas badan dengan dikisar sehingga halus. Jadikan sebagai minuman dengan mencampurkannya bersama gula dan garam. Kacau hingga sebati dan simpan dalam peti sejuk. Kemudian minum setiap pagi,petang serta malam.
- KASIAT MENGKUDU
-
daun Mengkudu dapat anda gunakan sebagai makanan untuk menggantikan sayur-sayuran, mengandungi Vitamin A, dan melegakan perut kembung bayi.Selain itu untuk kecantikan daun Mengkudu dapat dimanfaatkan sebagai pelangsing tubuh, dan juga menghilangkan jerawat pada wajah.
No comments:
Post a Comment